2012 Pillar House

photo Iwan Baan

柱の家

(Arts&Life:生きるための家」展 コンペティション 最優秀賞

01 Tomorrow-SYAW-0491photo Iwan Baan

02 Tomorrow-SYAW-0562photo Iwan Baan

Tomorrow-SYAW-0473photo Iwan Baan

東北地方の古いお寺や民家で見たような大きな柱が気になっていた。大地から太く、力強くのびあがる大黒柱。それを1本ではなく、何本も並べた。林立する大柱の狭間に身を寄せて、ひとつの家族が暮らすことを思い描いた。立ち並ぶ柱が一家を包み込み、どっしりと心地よい重さと朗らかに伸び上がっていく明るさが同時に存在するような家をつくりたいと思った。

柱は硬く強い方向性があるというよりは、一体となってゆらいでいるように。柱と交わる水平面は、地面からゆったりと大地が連続し、空間を繋いでいくように、そして各々が下に広がる空間の屋根になるように、と1枚ずつ重ねていった。家の中は屋根の下も上も、どこでも自由に暮らせるようにした。その上に必要な建具や家具なども、あれもこれもと加えながら、構造上のバランスをとりながら、またすこしずつ全体を整えていった。このいろいろな物の集まりが、どこか古い街のように、すべてのものが順序なくこつぜん一体となって自然に存在しているといったような、ある調和をもった塊として浮かび上がるのを待った。

出来上がったのは一本の輪郭線では描けない、家の内側からたちのぼるようなリズムによって形づくられた家。そこには予測不可能な風景、不思議な親密感と開放感、そして生きる楽しさがあふれていた。天井が低く柱が密に立つ場所はこじんまりとした親密な空気をはらみ、本とカップをもっていそいそともぐりこみたくなる。ふと体をずらすと、だれかがキッチンで食事の支度をしているのが見える。そのまま上っていくとまた視界が大きく開け、家族や友人たちと星空を見上げながら寝転がっていつまでもしゃべりたくなった。強い囲いやアウトラインによってつくられた場ではなくて、あるひとつひとつの大切なものや場所が寄り集まり、折り重なったときに現れるそのすべてのものを、未来の家として提案したい。

 

Pillar House is a concept that was designed with the intent of proposing a new type of housing that emphasizes the living quality of its inhabitants. It was first introduced as a miniature model submission for the “Arts & Life: A Housing for Living” competition that was held in September 2011 by the Tokyo Metropolitan Art Museum. At the recommendation of jurors Kazuhiro Kojima(C+A), Ryue Nishizawa(SANAA), Akihisa Hirata and Sou Fujuimoto, my work was fortunate enough to be selected as the winning submission and I was given the honor of turning my miniature into a life-sized model.
My inspiration for Pillar House arose from the authentic Japanese houses. After the big earthquake in Tohoku in 2011, I went there and see the old houses with a big pillar in the center of the house. It was an elastic pillar rising up from the floor of the house to its ceiling, and it was a sight that truly left an impression on me. It symbolized a traditional and familiar centerpiece in old Japanese homes, one which I could see continuing in its role to provide support for the Japanese house of tomorrow. However, instead of one central pillar, I imagined several in one house, creating a space of openness, yet providing shelter to the family living intimately among them.
The life-sized replica of Pillar House was built within the Tokyo Metropolitan Art Museum from July to September 2012. All of the pillars and floors are spatially and structurally connected with the purpose of recreating an atmosphere akin to a medieval village where one can find rows of small houses, winding pathways, open spaces, roofs and steps that appear organically-woven together. To this concept, I also added doors, window frames and furniture to create comfortable living spaces. For instance, against the pillars, where the ceilings are low, one may find a cozy, attic-like space to enjoy a book. On the other hand, where the ceilings are the highest, the family can gather together and spend a nice evening looking up at the starry sky. This design was an effort that required constant changing and careful adjustments to ensure a natural and harmonious blend among all of the elements within the model. The ultimate result is a house with distinct rooms and
tucked away corners but without the encumbering and impersonal barriers of walls. In this way, I hope to give the house of tomorrow a sense of unpredictability for a family to enjoy, as well as a clear sense of transparency to bring them closer together.